Frans van Hienen, fijnschilder en restaurator

Ga naar de inhoud
Surrealistisch realist

Frans van Hienen is beeldend kunstenaar en exponent van de rijke "Nieuwe Utrechtse School" (surrealistisch-  en magisch realisme). Hij schildert op een klassieke manier, maar hij schildert nooit een kant en klaar plaatje. Er is een verhaal. Soms een beetje provocerend, maar altijd met ruimte die de kijker zelf kan invullen.

Op deze pagina is een kleine selectie van het eigen werk van hem toegelicht. De voorbeelden illustreren een aantal van de technieken en thema's die hij gebruikt heeft in de loop van zijn carrière.
Begin jaren 70

In zijn vroegste werken in de jaren 70 is hij vooral bezig met afdruk- en reklamewerk. Voor kunstmarkten maakte hij alternatieve kerstkaarten - meestal lino afdrukken met een "Ban de Bom!" thema of een science-fiction-achtige sfeer. Hiernaast een gewassen inkt tekening "Hommage aan Margriet", een detail van deze tekening en een deel van de ets "Uil op mannenkop", beide stammend uit deze periode. Duidelijk in deze werken zijn de elementen die voor zijn werk typerend zijn- veel kleine details, vrouwelijke naakten, fantasie figuren met een surrealistische inslag. Hij is in deze tijd sterk beïnvloed door werk van Salvador Dali en de Utrechter Pyke Koch.













Landelijk
    

In de rustige omgeving van het atelier-huisje van zijn vriend Kees van de Woude in Rhijnauwen, leerde Frans veel over vogels en wilde planten. In de jaren 70 begon hij buiten te werken waar hij veel gouaches op aquarel-papier en op benen speelfiches vervaardigde. Eind jaren 70 komen tempera en olieverf in beeld. De motieven zijn nu landelijk met veel aandacht voor planten en dieren. De sfeer hier heeft nu alles van het magisch realisme, een krachtige stroming in de Utrechtse kunst wereld. De afbeelding hiernaast van het olieverf schilderij "De Generaal", laat de surrealistische en gedetailleerde werkwijze van deze periode zien.
















Japanse invloeden
    

Vanaf 1979 weerspiegelen zijn werken zijn fascinatie voor de Japanse kunst en het traditionele theater. De werken zijn minutieus geschilderd en tonen vaak (half)naakte vrouwen of geisha gezichten, afgebeeld met objecten zoals No-maskers, wandschermen, zwaarden en kimono's in omgevingen of landschappen waarin vaak goud en zilver is verwerkt. Soms schildert hij op paneel dat hij geprepareerd heeft met bladgoud of bladzilver op een on-dergrond van Venetiaans rood. In de afbeelding schemert het edelmetaal subtiel door. In al deze werken bekijkt Frans de Japanse vormen  duidelijk met "Westerse"ogen en gevoel.












Middelandse-Zeeculturen


In de loop der tijden dringen hoe langer hoe meer invloeden van andere culturen in zijn werk door. Door vakantiereizen en interesse in de oudheid komen er in werken van de jaren 90 elementen of thema's voor  die  hun oorsprong vinden in de beschavingen van Egypte en de Griekse en Etruskische landen. Tegelijkertijd begint hij vanaf 1990 ook gebruik te maken van zijn eigen gewreven olieverf met hars, in combinatie met vooral oude kleur pigmenten (zoals lapis lazuli en koperoxide), waardoor een briljant coloriet ontstaat.  
De afbeelding met witte gebouwen en dreigende lucht is een gouache gemaakt in 2004 op het Griekse eiland Santorini.





















Gemengde technieken en giclée prints
    


Zijn meest recente werken zijn vaak vervaardigd met gemengde tech-nieken, zoals tempera met olieverf. Vanaf 2006 maakt hij ook collages. Van sommige zijn digitale opnames gemaakt, die na computer-bewerking worden afgedrukt als hoog-kwaliteit giclée prints in beperkte oplage. "Naakt aan de Lek" uit 2012 is een olieverfschilderij, waarvan giclée prints in beperkte oplage zijn gemaakt.

Zeer recentelijk is een aantal grote tekeningen gemaakt met soft pastel en conté a Paris op dik aquarel papier; een voorbeeld hiervan met een bijbels thema is "De Profeet Jona" uit 2015 (expositie "Jona" in de Barbarakerk in Culemborg, april 2015).




Boekvermeldingen en Lexicons

Beeldend Nederland: biografisch handboek, P.M.J.E. Jacobs, Stichting Studiecentrum voor Beeldende Kunst, Tilburg, 1993  en in het vervolg Beeldend Benelux, 2000.

De hedendaagse professionele kunstenaars in Nederland, AKKU, 2012.

The Refined Image: Aspects of Dutch New Realist Art, Koen Nieuwendijk, Galerie Lieve Hemel, Amsterdam, 1985

Kunst op Wielen (catalogus), Genoot-schap Kunstliefde Utrecht, 1990

Met Stille Trom - beeldend kunst en Utrecht sinds 1900 (1e uitgave), Jan Juffermans, A.W. Bruna BV, Utrecht, 1976;
Met Stille Trom (2e uitgave in kleur), Jan Juffermans, Het Spectrum BV, Utrecht, 1998;
Magisch Utrecht - beeldende kunst in de Domstad in de 20e eeuw (3e herziene editie), Jan Juffermans, A.W. Bruna BV, Utrecht, 2010.












Terug naar de inhoud