Frans van Hienen, fijnschilder en restaurator

Ga naar de inhoud


De jaren '80 en '90; Kunstenaar wordt ook Restaurator en Docent

    

De invloed van de Japanse  kunst in de jaren '80
Vanaf 1979 is in het werk van Frans duidelijk zijn fascinatie te zien  voor Japanse kunst en theater. Zijn interesse in deze richting werd ook aangewakkerd doordat er in die tijd  algemene belangstelling was voor Japanse cultuur tijdens de Brusselse Europalia van 1980 en een “Japan jaar”. Frans' werken uit deze tijd zijn minutieus geschilderd en tonen naakte vrouwen, afgebeeld met objecten zoals No-maskers, schermen en kimono's in omgevingen of landschappen waar goud en zilver belangrijke elementen zijn. De figuratieve afbeeldingen hebben een herkenbare stijl die ze plaatst in de stroming van de moderne Utrechtse school van het fantastisch of magisch realisme; dit schaart hem onder de opvolgers van Pyke Koch.

       




Samenwerking met Museum Catharijne Convent en restauratiewerk in de jaren '90

Frans kwam in aanraking met het Museum Catharijne Convent doordat de directeur Henri Defour het vrije werk van hem kende. Hier kwam een langdurige samenwerking uit voort, waarbij hij opgeleid werd als restaurator onder hoofdconservator Paul Dirkse. Vanaf 1990 tot 1998 bouwde hij een uitgebreide kennis en praktijkervaring op op het gebied van restaureren van zowel (olie)schilderijen als (hout)beeldwerken.

In deze periode krijgt hij verschillende restauratieopdrachten van religieuze beelden, zoals het Maria van Kevelaar Beeld met Kind, en de Maria medaillons van het atelier F.W. Mengelberg in de Catharina Kerk in Utrecht. Later kwamen andere opdrachten van het Bisdom Utrecht zoals de restauratie van (kerststal) beelden en het schilderen en herstellen van zowel wandtapijten als olieverfschilderijen.




Andere culturen en kleurpigmenten in de jaren '90

Oosterse en Middellandse Zee culturen hebben Frans altijd geboeid en in zijn werk komen, vooral in de jaren 90, veel elementen voor die hun oorsprong vinden in de beschavingen van Egypte en de Griekse en Etruskische cultuur.

Vanaf 1990 begint Frans ook gebruik te maken van zijn eigen gewreven olieverf met hars in combinatie met vooral oude kleurpigmenten (zoals lapis lazuli en koperoxide), waardoor een briljant coloriet ontstaat.

Vanaf 1996 is hij vaste exposant in Galerie Utrecht (nu Galerie Morren) waar hij ook reparatie en restauratie werkzaamheden verricht.





    


Frans begint ook als docent

Naast zijn werk als beeldend kunstenaar en restaurator heeft Frans vanaf de jaren '80 altijd teken- en schilderles gegeven

Zijn eerste werkzaamheden als docent waren in het studiejaar 1984-85 op het  Landgoed Ewijkshoeve, waar culturele cursussen werden georganiseerd door Auk Hentenaar.

Daarna komt hij in Utrecht terecht bij zowel Artivaria in Oog in Al als bij Portes, sinds 2013 bekend als Me'kaar, in Lombok; bij beide geeft hij tot op heden nog steeds les.  


Terug naar de inhoud